31 mars 2011 - Vilda & Leos valpar 16 dagar gamla

Oj vad tiden går fort, helgen var full med aktiviteter, strechingkurs i lördags och utställning i söndags så bloggen blev lite eftersatt men här kommer i alla fall två nytagna bilder på valparna. De har nu alla öppnat ögon & öron och tar sina stapplande steg på alla fyra tassarna i valplådan. Men det blir en hel del kullerbyttor, de är också medvetna om varandra och biter lite på varandra. Kelsjuka är de också och man får en och annan puss från dem när vi gosar. Det blir en kort uppdatering nu men mer kommer senast i helgen.Mumlan & Shannie spenderar mycket tid i valprummet studerandes de små. Så fort Vilda inte är i närheten så blir det även ett och annat besök i valplådan för att pussa på de små. Skönt att Vilda är en så snäll och trygg mamma som låter ungdomarna hållas.


25 mars 2011 - Vilda & Leos valpar 10 dagar gamla

Idag på våffeldagen så har valparna blivit 10 dagar gamla och kusinerna i Gustavus-kullen fyller 3 år, så grattis till er.

Nu när Vildas valpar väger runt 800 g så börjar det bli lite trångt i matbaren och lite svårt att förstå att alla fick rum därinne.
 
Valparna har fått sina arbetsnamn så nu slipper de heta tik 1, tik 2 osv. däremot klurar jag fortfarande på tema-namn samt kennelnamn till de små. Så här kommer de.

Först ut är hane 1 som numera kallas Björne

Sen hans brorsa hane 2 som ju redan fått arbetsnamnet Vildeman.så här söta är de två tillsammansFörst ut av tjejerna - tik 1 är ju också väldigt lik Vilda förutom den vita bläsen så hon kallas WilmaTik 2 är den som är mest lik Leo och även gamla Mumma, valparnas mormors mormor och då brukar jag försöka ge dem arbetsnamn med "Mu" eller "Mum" i så den här gången blev det en liten MuffinTik 3 - är ju lik både Busan och Shannie i teckningen och Shannie brukar jag kalla "Shannie banni boo" så den här tösen fick ett arbetsnamn som blev BonnieSist ut av tjejerna och sist ut av de i kullen var ju den lilla enfärgade tiken som kallas Pebbles (japp efter Pebbles i familjen Flinta om någon undrar).För ett par dagar sen så hade alla valparna dubblat sin vikt sen de föddes och tillväxtkurvan är verkligen lika på de små som ni kan se.De sprider även ut sig i valplådan mer och mer för varje dag. För ett par dagar sen var det kloklippning på schemat och nästa kloklippardag blir på söndag. Inte mycket protester hos dem ännu eftersom jag passade på när de sov :-)

Men här kommer lite mer bilder på småttingarna.


19 mars 2011 - Vilda & Leos valpar 4 dagar gamla

Så har det gått drygt 4 dagar sen Vilda & Leos valpar föddes och allt har gått jättebra. Valparna äter och sover som de ska, de har sen de föddes lagt på sig mellan 40-50% av sin ursprungsvikt och det är de som vägde runt 350 g som har gått upp ca 50% medan de två som vägde 390 g har gått upp 40% - så matchviken för valparna som nu ligger i Vildas valplåda är nu över 500 g för nästan alla. Viktkurvan för dem ser ni under alla bidlerna.

Här kommer en bild på var och en av valparna - först ut hane 1Hane 2 - den enda som fått arbetsnamnet  än så länge och det är "Vildeman" - han är ju en liten kopia av Vilda.Tik 1Tik 2 -Tik 3 -Tik 4 -Viktkurva för alla valparna.Som ni ser blev hälften brindlade som Vilda och hälften röda/fawn som Leo - jag hade nog trott att de skulle ha mer vitt eftersom pappa Leo har rätt mycket vitt men Vildas heltäckning slog igenom mer.

Just nu funderar jag på arbetsnamn samt tema och stamtavlenamn på de små - så håll ut så ploppar säkert något ut kommande vecka.

Idag tyckte Vilda att det var rätt trevligt att ta en vilostund från valparna och hängde med de andra hundarna ute på tomten i solskenet. Det kändes ju som en riktig vårdag så snön som kom häromdagen var ju helt onödigt, men nu har ju  det mesta smält bort igen som tur är. Det ska bli så skönt när all is också är borta så hundarna kan springa för fullt igen när de leker. Nu är det mest bambi på hal is lekar.

15 mars 2011 - Vilda valpade 58 dagar efter parningen 2 hanar + 4 tikar

Natten mellan den 14 - 15 mars 2011 så kom Vildas & Leos valpar. Vilda började visa tecken på att valpningen var på gång under kvällen och så precis i slutet på pappa Leos 10-årsdag den 14 mars så föddes den första hanvalpen. En enfärgat röd hane föddes 23.54 - vikt 344 gr. En livlig krabat som hittade fram att dia redan innan Vilda hunnit bita av navelsträngen.

20 minuter senare kl.00.16 så kom hane nr två också han helt enfärgad men brindlad, en liten Vilda kopia. Möjligtvis kan man ana ett par vita tår på ett par tassar. Vikt 386 g. Efter ytterligare 20 minuter kl. 00.34 så föddes den första tjejen även hon brindlad men med vit bläs, vita framben, vita tassar bak samt vitt på svansen. Hon vägde 349 g.

Vilda brukar valpa fort så en kvart senare kl. 00.47 föddes tik 2. En röd tik med vit bläs, vita framben och bringa samt det klassiska vita bandet över rumpan, den valp som är mest lik pappa Leo. Hon vägde 345 g.

Men sen tog Vilda igen sig i en ½ timme innan valp nr 5 och tik nr 3 kom. Till skillnad mot de andra valparna så kom valpen ut med rumpan först, men lika enkelt som de andra även om hon vägde lite mer men eftersom valp nr 6 och tik nr 4 kom bara 6 minuter senare så hann tik 3 dia innan vi tog vikten på henne och då vägde hon 390 g. Den här tiken är en kopia av Shannie, dvs brindlad med vit bläs, vita framben & bakben, vit halskrage & halva svansen vit.

Tik 4 vägde 345 g och föddes alltså kl. 01.26 och är helt enfärgad röd fast mycket ljusare än den enfärgat röda hanen.

Här på bilden syns hela valpkullen.Men som vanligt nöjer sig inte Vilda med de 6 valparna utan i valplådan landade också en helvit "valp" som Vilda mycket bestämt visar för oss att den valpen också hör till, så här kommer bild på hela ligan inklusive den vita "valpen".Nu har Vilda varit ute och kissat, fått renbäddad, ätit en stor portion med mat - de andra tikarna som trånat utanför valprummet har också fått sin rastning och mat så nu vilar lugnet här hemma. Det är ju en natts sömn att ta igen.

6 mars 2011 - Vilda dräktig 7 veckor efter parningen

Nu närmar det sig valpning, om drygt en vecka hoppas vi på att det små kommer så att Vilda slipper släpa runt på alla extra kilon. Vilda tillbringar mesta tiden slappandes, antingen framför braskmainen eller i sängen. Fotograferingen gick väl halvskapligt, men det gick åt en del godis för att få Vilda att "stå fint" tillräckligt länge  så jag hann fota :-)Försökte sen få en sitt bild och det gick lite bättre, kolla in magen som når ner i golvet!Gladast blev Vilda trots allt när hon efter fotograferingen hittade plastvalpen, som Mumlan eller Shannie hittat i leklådan, och som hon kunde ta med i korgen.Valplådan är ihopsatt och finns på plats i "kabyssen" men de som lagt beslag på den är Mumlan & Mumin. Visserligen var det de som hade lådan sist men de får nog lov att maka på sig snart och överlåta den till Vilda.

Det var ju härliga vårdagar nu i helgen så äntligen var det så pass varmt på altanen att hundarna vill ligga ute i solen och slappa.Nästa uppdatering kommer om ett par dagar när vi varit och röntgat Vilda för att kolla antalet valpar hon väntar.

RSS 2.0