24 juni - valparna öppnat ögonen - vuxna tagit orm, igen

Så har den riktiga sommarvärmen kommit och med dem också, tyvärr måste jag väl säga, så gör ju även ormarna sin entré. Tidigare år har det bara varit Busan som dumdristigt nog varit nyfiken och gärna luktat på ormar, som tur var har hon aldrig blivit biten. Meide har haft ståndskall och varnat ca 2-3 meter ifrån ormen och de andra har inte velat komma nära en orm överhuvudtaget.


Men, så för två år sen ringlade en orm över altanen med Busan självklart i släptåg och mot mig, jag hojtade på Busan så hon inte skulle bli biten samtidigt som jag som inte gillar ormar skrek till och vem kommer då som räddare i nöden, jovisst Ma'Belle kommer farande som ett jehu efter ormen och klipper den på mitten, springer iväg med ormen dinglande i munnen med de andra hundarna i släptåg samtidigt som hon skakar ihjäl ormen som hon gjorde med trasan på banan. Och efter det har de tre yngsta hundarna fått för sig att alla ormar är byten. Inte speciellt kul då jag ju aldrig hinner se om det är en huggorm eller snok när de plötsligt dyker ner bland grenar och stenar och sliter fram en orm. Lyckligtvis har de tre tidigare ormarna som strykit med varit snokar och ingen hund har blivit biten. 

Så dagens sköna promenad ner till båtbryggan, slutade tvärt vid bryggkanten när de plötsligt dök ner mot stenarna på sidan och drog fram en orm. 5 hundar i en härva med en orm och med mig i mitten är ingen höjdare kan jag säga så nästa gång jag ska ut på bryggan så blir det absolut ingen luktpromenad för hundarna utan de får snällt gå mitt på grusgången med mig. Vi gjorde helt klart omgivningen medvetna om att vi var vid bryggan kan jag säga. Ingen av hundarna blev bitna den här gången heller som tur var, eftersom jag inte hann se om det var en huggorm eller snok då ormen trots att hundarna bitit i den lyckades ringla sig iväg när jag väl lyckades få undan hundarna från ormen.Nåja, det var ju egentligen valparna jag skulle berätta lite om. Nu har nästan alla öppnat ögonen ordenligt det är bara ena hanen, Donegal som det sista nog kommer imorgon.


Så nu tultar valparna omkring i valplådan och gör sina klassiska rullningar när tappar balansen, vilket de gör väldigt ofta kan man ju säga. De ligger och småbiter i varandra och de börjar också reagera på ljud.

Jag har även givit dem sina kennelnamn, och som sagt temat var ju O'Connor efter Tyson och sen vill jag alltid ha någon anknytning och i det här fallet till Irland. Så här är deras nya kennelnamn, det värsta är väl att jag återigen lever upp till krångliga långa namn men ok då det blir lite pyssligt att få rum med namnen vid anmälan till aktiviteter med dem men så blev det. Alla valparna har fått arbetsnamn nu och pojkarnas har vi ändrat för att passa ihop bättre med stamtavlenamnet.

Först ut är tik nr 1 som vi kallat lill Pepsi och vad kan du vara med lägligt att ta med lite ur Pepsi's kennelnamn och det var ju Chloé. Att hon dessutom är en liten irländsk lady går inte att ta miste på, eller hur, så det blev:
Pompeca's Lady Chloé O'Connor och kallas Lessie


Nästa valp var ju en hane - och med den fina vita teckningen han har så fann jag ett fantastiskt slott som en gång ägdes av O'Donnel familjen och där fick han sitt namn Donegal, självklart för att bli namngiven efter ett så vackert 1500-tals slott så är man ju en Lord. Så här blev det;
Pompeca's Lord Donegal O'Connor och kallas för Donegal (tidigare gått under arbetsnamnet Blixten)
Först Donegal Castle och sen Donegal.Nästa valp som gjorde entré var en tik och hon är en kopia av Busan vår Herrgårds Fru så där kom Countess med i bilden. Sen lekte jag med Busan som namn och tikens vita "Irish" streck på låret och självklart det måste ju bli Irlands största och en av europas vackraste floder Shannon så det blev;
 Pompeca's Countess Shannon O'Connor och kallas för Shannie

Nästa lilla dam som anlände var ju en exekt kopia av Vilda, söt är hon som sin mor så hon fick Sweet från Vildas stamtavlenamn. Eftersom hon inte bara är lik Vilda i utseende utan också att hon är en liten aktivt och smart dam ville jag ha ett namn som stämde med detta och föll då för de vackra böljande landskapen i Tipperary så då blev det;
Pompeca's Sweet Tipperary O'Connor  och hon kallas för Tippie.
 
Sist men inte minst ut var en hane som ser ut som en kopia av Vildas och muins brorsa Peps som bor i Norge. Jag insåg att vi nu hade en Lord och Lady en Countess så givetvis fick den här hanen bli Count. Ett passande irländskt namn fann jag rätt snart i Kildare, hästarnas Mekka i Irland med berömd kapplöpningsbana. Jag hoppas ju att Vilda's och Tysons förmåga på LC proven nedärvts till dessa individer så vad kunde då passa bättre, så det blev;
Pompeca's Count Kildare O'Connor med arbetsnamnet Killen.

Oj ser att klockan rusat iväg, den är rätt mycket efter tolv så får det räcka för ikväll så får ni se mer imorgon.

10 juni 2009 - Valpar & Spårkurs

Tänk vad fort valparna växer, fast å andra sidan så ligger de mer eller mindre konstant och diar, det finns ju många matplatser i och med att de enbart är fem stycken. När de väl har ätit så kryper de inte långt för att sova en stund så där förbrukas inte heller många kalorier :-) 
 

Killarna i kullen har fått arbetsnamn och det blev Blixten (hane 1) och Pysen (hane 2) medan tikarna hittills enbart kallas efter de tikar de liknar mest så tik 1 kallas mini Pepsi, tik 2 mini Busan och tik 3 mini Vilda. Grabbarna har gått upp 65 resp. 55 g och samtliga tjejer har ökat 40 g var på 2 dagar.Lilla mini Vilda är rätt tufft tecknad då hon är sammetssvart i ansiktet samt på alla benen från handled/hasled och nedåt vilket är lite skillnad mot Vilda som var brindlad hela vägen ner på benen när hon var lite.
Vilda har förresten sex valpar, plastvalpen som hon hade innan valparna föddes har nu återigen flyttat ner i valplådan, den fick respit i 1 dygn men sen plockade Vilda in den i valplådan igen, vilka idéer de kan få.


Idag har Vilda tillåtit de andra tikarna att få komma in nära valplådan och kolla på valparna, förutom en av dem och den som Vilda tycker ska hålla sig borta ett tag till är givetvis syrran Mumin. Precis som Mumin tyckte Vilda skulle hålla sig borta från hennes valpar förra året. Mumin tycker många gånger när Vilda varit ute och kissat att hon nog kan ta hand om valparna åt Vilda. Ska bli intressant att se när Vilda tycker att det är nog rätt bra med hjälp från Mumin.

Sen håller vi på och klurar ut lite kennelnamn på valparna, temat är ju redan klart och det blir O'Connor efter Tyson men sen ska resten stämma också, det är lika kul varje gång när man smakar sig fram på de olika namnen och om de passar valpen.

Ikväll var jag iväg med Busan på viltspårskurs - ska ju försöka komma igång med viltspåret igen så att tjejerna kan göra öppet spår - anlagsproven är ju redan klara för dem. Busan gick som en klocka i skogen trots att vi passerade över gamla spårstarter och blodspår sen både dagen innan samt tidigare under dagen. Räta vinklar gick galant och även ett serpentinspår gick kanon. Om nästa veckas träning på öppen klass delarna fungerar bra så ska jag försöka komma iväg under semestern på några öppet spår med henne så jag ta de andra så fort tiden räcker till.


8 juni 2009 - 5 valpar födda !!

Så har de kommit de små - Vilda fick 5 valpar i eftermiddags - 2 hanar och 3 tikar precis den fördelning som vi ville ha.Samtliga 5 ser ut att bli mer eller mindre brindle, och i lite olika röda nyanser. En liten mini Vilda föddes som tik nr 3, det enda vita på henne är en liten stjärna på bringan, tik nr 2 är en liten mini Busan. Tik 1 och hane 2 påminner mycket om Peps dvs brorsan till Vilda. Hane nr 1 har en stor vit bläs och en vit blixtkrage på halsen.

Valpningen tog mindre än en timme och alla valparna diade så fort de kom åt. Vikten på tik 1 var 300 g sen kom hane 1, tik 2 och tik 3 alla vägde 340 g och sist kom hane 2 på 380 g, inte underligt att Vilda gick upp så många kilon så det var nog bra att hon valpade på dygn 59 från första parningen. Så här har ni lite bilder på den stolta mamman vid valpningen.

fler bilder kommer imorgon - nu är det fikadags....

8 juni 2009 - WR & Vildas kommande valpar

Jaha, så har det gått en månad sen senaste uppdateringen här men å andra sidan har jag i allafall lyckats uppdatera hemsidan regelbundet med info om Vildas kommande valpar och andra aktiviteter.

I helgen gjorde vi iordning valplådan till alla tjejernas nyfikenhet, 10 kullars entré i den har säkert satt sina doftmärken och idag har Vilda bäddat runt lite i den med sin gummivalp i väntan på de riktigta valparnas ankomst. Inte heller maten passade nu på morgonen så vem vet kanske hon kommer igång lite senare idag. Räknat från första parningsdagen så har det gått 59 dygn och sist valpade hon på dygn 60.

I onsdags var vi och kollade hur många valpar Vilda bär på och det är troligen 5 ev. 6 och hennes matchvikt var 17.4 dvs nästan 1 kg mer än vid förra valpkullen. Sen dess har hon nog gått upp ännu mer!! Som ni ser på bilden nedan är hon rätt stor.


I helgen som var gjorde 4 av Mumins söner, Mumgas, Byron, Confi & Garamond debut på Whippet Race i Västerås för att få whippet race licens, i och för sig var Mumgas och Byron med redan på Guteracet i Södertälje för två veckor sen men den tävlingen fick de inte räkna tillgodo för sin WR licens även om den gick till på precis på samma sätt.

Brorsan Nitro har ju redan fått sin Whippet Race licens så nu var det nästa gängs tur. Alla killarna gjorde bra ifrån sig och fick sin första tävling godkänd, den av brorsorna som sprang snabbast i lördags var Mumgas på 10.04 och som även vann sin G-final. Även Zorba, som också sprang för licens vann sin N-final. Men tyvärr lyckades Zorba vända sig i startburen i lopp 1 förmodligen pga övertändning så hon fick inte sitt första lopp godkänt och får därmed inte heller tillgodoräkna sig tävlingen som godkänd. Mumin var också med och sprang sina lopp på lc vis dvs sparade på krafterna för att orka springa 700 m men WR banan är ju bara 137 m så hon fick ju inga framstående tider direkt utan hamnade över 11 sekunder i alla loppen, men kul hade hon. Här nedan får ni lite bilder från racet. Confi som kom 4:a i K-finalen var tyvärr tvungen att åka hem innan prisutdelningen så ingen bild finns på dem.Veckans dåliga väder bröts på Nationaldagen och blev riktigt soligt större delen av dagen, lite regndroppar kom först när prisutdeleningen skulle börja men det slutade regna rätt snart. Mycket folk var det på racet som ni ser av bilderna men först av allt några bilder på Pompeca's ligan som var där och tävlade, saknas gör Mattias & Confi som redan åkt hem vid fototillfället.
Övriga deltagare på Västerås whippet race tävling 6 juni 2009
I veckan som var bodde Confi här några dagar och här är några bilder från hans vistelse.


Det var lite nytt men mer kommer så fort Vilda sätter igång.....

RSS 2.0